Conopida

Conopida se cultiva pentru inflorescenta sa numita si capatana falsa care este foarte placuta la gust, iar ca valoare alimentara, depaseste destul de mult varza alba. Este o leguma inrudita cu varza dar mai usor de digerat.

O conopida buna trebuie sa fie proaspata, cu inflorescenta (capatana) compacta, de culoare alba, fara pete.

Conopida se intrebuinteaza la prepararea diferitelor salate, la prepararea supelor, ciorbelor, muraturi, etc. Se consuma si in stare cruda, avand gustul apropiat de al guliei sau coceanului de varza. Inainte de preparare se recomanda sa se tina conopida circa o ora in apa sarata. Pentru ca sa isi pastreze culoarea, conopida se pune la fiert in apa sarata clocotita in care s-au pus cateva linguri de lapte sau putin otet.

Valoarea alimentara:Conopida este o leguma cu un continut apreciabil in principii alimentare si terapeutice. Contine 6% proteine, 4,6% hidrati de carbon, 0,5% substante grase precum si o serie de saruri minerale cum sunt : calciu 25 mg, potasiu 125 mg, fosfor 70mg, fier 2,7 mg, sodiu 40 mg, slf 30 mg, clor 30 mg pe 100 grame de produs crud.

Deasemenea contine urmatoarele vitamine mg/100g, B1 0,15 mg, B20,11 mg, C 60 mg, PP 0,60mg.

 

Lasă un răspuns